Cara Berhenti Berpeluh di ketiak - The Best Perkara yang Boleh Anda Mula Melakukan

Cara Berhenti Berpeluh di ketiak - The Best Perkara yang Boleh Anda Mula Melakukan

Peluh berlebihan di ketiak adalah masalah mengganggu ramai orang perlu berurusan dengan. Walaupun masalah ini tidak menimbulkan ancaman kepada kehidupan anda, ia boleh menjadi sangat memalukan dalam hari anda dengan kehidupan hari.

Peluh berlebihan di kawasan ketiak juga dikenali sebagai hiperhidrosis axillary. Terdapat banyak sebab-sebab yang berbeza daripada keadaan ini, tetapi terdapat beberapa yang lebih biasa.

Salah satu punca utama keadaan ini adalah disebabkan oleh genetik. Bau yang disebabkan oleh peluh ketiak berlebihan adalah disebabkan oleh kehadiran bakteria. Kebersihan yang rendah juga boleh menjadi punca masalah berpeluh ini.

Perkara-perkara seperti tidak mengambil mandi kerap dan tidak berpegang pada bahagian ketiak anda bersih boleh membuat masalah ini. Satu lagi perkara yang boleh menyebabkan masalah ini adalah pakaian anda. Memakai pakaian seperti nilon, sutera dan pakaian yang serupa dengan bahan ini boleh menyebabkan peluh berlebihan di ketiak.

Tidak kira apa punca keadaan anda yang berkenaan, terdapat beberapa rawatan yang berkesan anda boleh menggunakan untuk menghentikan peluh berlebihan di ketiak. Satu rawatan itu ialah penggunaan antiperspirants.

Anda perlu mencari antiperspirants yang mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai aluminium klorida hexahydrate, yang amat berkesan. Jika anda berurusan dengan ketiak berlebihan berpeluh anda tidak perlu menyelesaikan untuk antiperspirant asas kerana ia tidak akan menjadi yang berkesan. Sebaliknya, anda perlu menggunakan salah satu yang berkualiti tinggi.

Satu lagi rawatan yang boleh mengurangkan atau menghentikan peluh berlebihan di ketiak adalah iontophoresis. Tujuan rawatan ini adalah untuk menghentikan kelenjar peluh daripada bekerja.

Cara ia berfungsi adalah dengan menggunakan air untuk membuat arus lampu elektrik pada kulit anda. Anda akan memerlukan kira-kira empat sesi ini seminggu selama ia berkesan sepenuhnya.

Rawatan lain adalah satu pembedahan dan ia dikenali sebagai simpatektomi thoracis. Rawatan pembedahan akan mengganggu saraf bersimpati bertanggungjawab berpeluh.

Ia memerlukan alat teropong kecil untuk dimasukkan tepat di bawah ketiak anda untuk menghapuskan sebahagian kecil saraf yang menghubungkan kelenjar peluh. Walaupun rawatan ini adalah berkesan ia boleh berisiko.

Doktor yang melakukan ia akan mempunyai untuk mengempiskan paru-paru anda seketika untuk melihat saraf clearly.vIf anda bukan seorang peminat besar rawatan perubatan atau anda hanya tidak suka kesan sampingan yang datang bersama-sama dengan mereka, anda boleh menggunakan beberapa berkesan rawatan semula jadi.

Rawatan semula jadi yang berkesan melibatkan menggunakan cuka. Ambil sedikit cuka epal cider dan memohon secara langsung kepada kawasan ketiak anda dan kemudian meninggalkan ia selama kira-kira 20 minit. Selepas 20 minit telah berlalu anda boleh mencucinya.

Satu lagi rawatan semula jadi untuk berhenti berpeluh di kawasan ketiak melibatkan menggunakan daun walnut dan kayu putih. Apa yang anda perlu lakukan adalah daun walnut mengisar dan kayu putih dan campuran mereka dengan baik untuk menghasilkan pes. Oleh sebab itu, pes dan memohon terus ke kawasan ketiak untuk mengurangkan berpeluh dan bau busuk.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar